top of page

Safe and Sound Protocol (SSP) en ILS (Integrated Listening System)

Het Safe and Sound Protocol of kortweg SSP is een luistertherapie die ontworpen werd door Dr. Stephen Porges. In zijn Polyvagaaltheorie omschrijft Porges hoe belangrijk het is om onszelf veilig te voelen in ons lichaam. Deze veiligheid leren we normaalgezien vanaf onze babytijd, wanneer onze verzorgers o.a. met hun stem ons gerust stellen wanneer we overprikkeld zijn. In de video legt Dr. Stephen Porges kort uit wat zijn polyvagaaltheorie is.

Met dit in het achterhoofd, stelde Porges en zijn team muziek samen die hetzelfde effect heeft als de menselijk stem om ons gerust te stellen en dus lijflijk veilig te voelen. De muziek werd volgens bepaalde algoritmen samengesteld en ontworpen. "Als je ernaar luistert lijkt het af en toe alsof de muziek verdwijnt, ijl klinkt, dan weer voller, dan weer ijler. Als de geluiden wegsterven, ga je je best doen om ze te horen en krijg je een subjectief gevoel van verlies. Zodra het geluid terugkeert, voel je je opgetogen".

Het SSP-programma, dat wordt gefaciliteerd door gekwalificeerde en gecertificeerde professionals, maakt gebruik van een praktische bottom-up aanpak (rechtstreeks via het lichaam) om mensen te helpen hun zenuwstelsel consistenter en onafhankelijker te reguleren.

Waarbij kan SSP helpen?

  • Sociale en emotionele problemen

  • Auditieve gevoeligheden

  • Angst- en traumagerelateerde uitdagingen

  • Onoplettendheid

  • Stressoren die invloed hebben op sociale betrokkenheid

  • Moeilijkheden bij het reguleren van fysiologische en emotionele toestand

Hoe werkt het?

Het zijn 5 luistersessies van 1u, deze kunnen op de praktijk doorgaan waarbij ik ondertussen observeer en monitor hoe het verloopt. Indien er ingeschat wordt dat je het zelf thuis kan, wordt er een sessie ter beschikking gesteld.

Hoe wordt het gebruikt in de therapie?

Vooraleer dit te integreren in de therapie zal je een aantal vragenlijsten invullen zodat ik kan inschatten welk programma (Classical, Balance, Core) gebruikt zal worden.

Afhankelijk van wat er precies nodig is in het therapeutisch proces, kan er gebruik gemaakt worden van dit systeem. Dit kan geïntegreerd worden in een sessie, als thuis-oefening meegegeven worden,... Hierdoor kan er gevarieerd gewerkt worden met verschillende tijdsduren van een sessie: 1u/1.15u/ 1,5u. Dit zal op voorhand besproken worden in het kader van de therapie.

Het kan ook als integrale sessies van telkens 1u (luisteren + monitoring/observatie) + de tijd die er nadien nodig is voor feedback, gedurende 5 opeenvolgende sessies onder mijn begeleiding.

Extra uitleg:

In de volgende video wordt helder uitgelegd hoe er met het ILS Integrated Listening System wordt gewerkt in therapie.

In de video hier is Dr Stephen Porges zelf aan het woord over SSP:

Wat heb je als cliënt nodig?

Als provider beschik ik op de praktijk over het nodige materiaal en heb je zelf hiervoor niks nodig.

Indien je thuis de sessies wil beluisteren heb je een hoofdtelefoon nodig die half open is en waarbij de oorschelpen volledig over het oor zitten (geen oortjes) + smartphone waarop de app van ILS kan gedownload worden. 

Extra info www.integratedlistening.com

 

certification-ssp.png
Unyte-iLs-Logo-Black-HiRes.png
bottom of page